Δρ. Βασίλης Μασούλας – Έβαλε το Αλάτι στη ζωή μας

Αφησε μια μεγάλη καριέρα ως στέλεχος σε ανώτατες διευθυντικές θέσεις και άνοιξε στην Ελλάδα το πρώτο θεραπευτικό αλατοσπήλαιο, το οποίο λειτουργεί τώρα στο Ελληνικό.


Της Σοφίας Στυλιανού
Ηsstylianou@ergasiatora.gr


ergasia_toraΗ ζωή του θα μπορούσε να είναι αυτούσια η πλοκή μιας εμπνευσμένης ταινίας του Χόλιγουντ, με τίτλο «Changeland». Ενα ανώτατο διευθυντικό στέλεχος επιχειρήσεων διεθνώς και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών εγκαταλείπει τη «μεγάλη ζωή» για να βρει την ηρεμία. Και τότε, σχεδόν μαγικά, τα χρήματα έρχονται ξανά. Αλλά δεν είναι μαγικό, γιατί όλα τα βήματα προσεκτικά οδηγούσαν στο σήμερα συνδέοντας όλο το παρελθόν του. Ας δούμε την ταινία από την αρχή. Ο Βασίλης Μασούλας για περισσότερα από 20 χρόνια εργαζόταν σε ανώτατες διευθυντικές θέσεις, σε θέσεις συμβούλου (Παγκόσμια Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Ενωση, κυβερνήσεις Ρωσίας, Μεξικού) και ως καθηγητής Πανεπιστημίου. Ώσπου, το 2008 ανοίγει στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα, το 1ο θεραπευτικό αλατοσπήλαιο.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα;

Ως διευθυντής στη Shell & Microsoft, ένα πράγμα που είχα μάθει καλά ήταν το στρες. Πήγαμε στην Πολωνία, από όπου κατάγεται η γυναίκα μου, και έκανα να κοιμηθώ 4 μέρες. Την επόμενη νύχτα με πηγαίνει ο πεθερός μου σ’ ένα αλατωρυχείο. Εβλεπα να βγαίνουν από μέσα άνθρωποι με πρόσωπα αγίων. Βγάζω τα παπούτσια, μπαίνω κι εγώ μέσα, σε 5 λεπτά κοιμήθηκα. Υστερα από ένα 45λεπτο, το μυαλό μου άρχισε να δουλεύει δημιουργικά, σαν να είχα πάει διακοπές. Οπότε, όταν βγήκα, αναρωτήθηκα πώς θα το βάλω στο σπίτι μου. Μετά σκεφτήκαμε ότι έπρεπε να το φέρουμε κοντά στην καθημερινότητα όλων. Αναζητήσαμε την τεχνογνωσία με ειδικούς από την Πολωνία ώστε να φτιάξουμε το καλύτερο. Δημοσίευσα το βιβλίο «Η Διοίκηση και Ανάπτυξη στη νέα οικονομία», έκλεισα το προηγούμενο κεφάλαιο της ζωής μου και παραιτήθηκα. Ηταν η εποχή που έψαχνα να βρω τι θα κάνω. Στόχος έγινε να βάλω το αλάτι στη ζωή όλου του κόσμου. Ας κάνουμε μια νοερή περιήγηση σ’ ένα αλατοσπήλαιο. Μπαίνουμε σ’ έναν κλειστό χώρο καλυμμένο πλήρως με πολλούς τόνους από τεσσάρων ειδών πολωνικό αλάτι. Φορώντας τα ρούχα μας, αναπαυόμαστε σε zero gravity σεζλόνγκ και ακούμε θεραπευτική μουσική και το νερό στον καταρράκτη. Η συνεδρία συνήθως διαρκεί 45 λεπτά. Η ποσότητα των 84 ιχνοστοιχείων που απορροφά ο οργανισμός ισοδυναμεί με έκθεση τεσσάρων 24ωρων στη θαλάσσια αύρα. «Αυτές οι ποσότητες θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια σε άγχος, αϋπνίες, αλλεργίες, ημικρανίες, κόπωση, πόνους μέσης, αυχένα, ποδιών, οστεοπόρωση, δισκοπάθεια, ρευματοπάθεια, αναπνευστικές λοιμώξεις, νοσήματα καρδιαγγειακού, γαστρεντερικού συστήματος, δερματοπάθειες, ιώσεις κ.ά.», εξηγεί ο κ. Μασούλας. Από το πρώτο αλατοσπήλαιο στο Σύνταγμα, που τώρα έχει μεταφερθεί στο Ελληνικό λόγω… δακρυγόνων, μέσα σε τρία χρόνια έχουν ανοίξει, δίνοντας τη δικαιοχρησία, δεκάδες ακόμα αλατοσπήλαια (από 40 έως 210 τ.μ.) σε Γλυφάδα, Χανιά, Φλώρινα, Κύπρο, Ισπανία, Κροατία, ΗΠΑ, Γερμανία και στη Σαουδική Αραβία.

Σας έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση;

Οσο βαθαίνει η κρίση τόσο αυξάνεται η πελατεία, γιατί είναι αποτελεσματική θεραπεία. Είναι το μόνο που σε κάνει να νιώθεις καλά. Τώρα πάμε ακόμα καλύτερα γιατί έχουμε τη δυνατότητα να κατεβάσουμε τις τιμές και να προσφέρουμε. Με 10 € μπορεί να μπει μέσα ένας άνθρωπος και να νιώσει ότι είναι στον Παράδεισο.

Θα συμβουλεύατε ένα νέο επιχειρηματία να ασχοληθεί με αυτό;

Τόσο σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών όσο και σε προσωπικό επίπεδο είναι η καλύτερη επιχείρηση: οικονομική ως επένδυση με σύντομη αποσβέση. Είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε τα κόστη είναι πολύ χαμηλά, δεν χρειάζεται συντήρηση, ούτε πολλούς εργαζομένους. Επίσης, δεν χρεώνει royalties διότι θεωρώ ότι είναι μια μορφή άγριας ‘φορολόγησης’ που δεν βοηθάει τον Δικαιοχρήστη να αναπτυχθεί.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ δύο πράγματα:

Το πρώτο είναι οι εκδηλώσεις χαράς και ευγνωμοσύνης του κόσμου που επισκέπτεται τα αλατοσπήλαιά μας και το δεύτερο η ανακοίνωση από τους γιατρούς που παρακολουθούσαν τη γυναίκα μου ότι μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε εγκυμοσύνη. Μας την είχαν απαγορεύσει λόγω των αυτοάνοσων νοσημάτων από τα οποία έπασχε η γυναίκα μου. ∆ύο μήνες αφού είχαμε ανοίξει το αλατοσπήλαιο, έκανε εξετάσεις και ο θυρεοειδής είχε σταθεροποιηθεί. Η θεραπεία της οφειλόταν στο αλατοσπήλαιο. Το Μάρτιο του 2013 ο γιος μας θα κλείσει τα τέσσερά του χρόνια.

Χρονολόγιο:

1992
ΦΕΥΓΕΙ από την Ελλάδα & πηγαίνει Λονδίνο, Μοντερρέι Μεξικού, Χάγη Ολλανδίας

2004
ΠΑΙΡΝΕΙ την απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα

2007
ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ κάθε άλλη δραστηριότητα και ανοίγει με τη γυναίκα του το πρώτο αλατοσπήλαιο στο κέντρο της Αθήνας

2010
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ να εστιάσουν στο άνοιγμα αλατοσπηλαίων σε άλλες χώρες

2011
ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ να δώσουν μεγαλύτερο βάρος στην ενίσχυση της δικαιόχρησης (franchise) των αλατοσπηλαίων

2012
Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ επεκτείνεται και εκτός Ευρώπης, σε ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία